flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

За шість років роботи Верховного Суду відбулася зміна підходів, застосування яких слід поширити й на апеляційні та місцеві суди – голова КГС ВС

25 грудня 2023, 17:10

Боротьба з корупцією, забезпечення незалежності судової влади від впливу з боку інших гілок влади, єдності та сталості судової практики, ширшого доступу до суду й можливості реалізувати право на судовий захист. Такі пріоритетні завдання в діяльності судової влади визначила бізнес-спільнота під час презентації результатів дослідження Європейської Бізнес Асоціації (EBA) «Судовий індекс». В експертному обговоренні взяла участь голова Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду Лариса Рогач.

Дослідження складалося з трьох рівнозначних компонентів, а саме: оцінка рівня довіри до судової системи CЕО компаній – членів EBA, неупередженості судової системи, середня оцінка cеми факторів організації та діяльності судової системи.

Цьогоріч в опитуванні взяли участь 100 керівників компаній та 75 юристів з компаній – членів EBA.

Показник ефективності судової системи в Україні у 2023 році збільшився до 2,73 балів за 5-бальною шкалою (у 2021 році він становив 2,51 бала). 

Загалом респонденти позитивно оцінили діяльність Верховного Суду. Крім того, 72 % висловилися за збереження системи господарських судів. На їхню думку, ліквідація господарської ланки лише погіршить якість судочинства в господарських спорах. Водночас 56 % опитаних підтримали застереження, що в разі ліквідації Великої Палати ВС зникне єдиний механізм для узгодження правових позицій між судами різних юрисдикцій.

Коментуючи результати дослідження, Лариса Рогач зазначила, що такий докладний аналіз дає змогу поглянути на те, які зміни відбулися у функціонуванні судової системи. Щодо оцінок, які були виставлені судовій системі, голова КГС ВС зауважила, що, мабуть, шість років роботи нового Верховного Суду – це замалий період, щоб побачити кардинальні зміни, до яких ми прагнемо. Водночас, за словами Лариси Рогач, відбулася зміна підходів, на які звертають увагу в роботі ВС. Відповідно, застосування таких нових підходів хотілося б поширити на апеляційні та місцеві суди, адже вони здебільшого розглядають переважний масив спорів.

Верховний Суд.

Надскладні умови, в яких ми зараз перебуваємо, дають додаткову можливість провести своєрідне тестування стосовно того, чи діють нові принципи, які закладалися в роботу ВС. Як зазначила голова КГС ВС, перше питання, яке постало – чи буде функціонувати судова система загалом. На її переконання, на теперішньому етапі це питання не виникає і, крім того, з’явилося розуміння, що робота судів – це утвердження суверенітету держави і його реалізація на всій території України.

Не менш важливим та актуальним в умовах війни є також питання безпеки і доступу до правосуддя, що передбачає належне повідомлення учасників судового процесу про час і місце розгляду справи, про рух справи.

Безпека й захищеність під час перебування в суді як відвідувачів, так і працівників апарату суду є пріоритетним завданням. У цьому контексті Лариса Рогач зазначила, що активно використовується можливість дистанційного розгляду справ. Кількість випадків дистанційного розгляду справ поступово збільшується. Зокрема, у 2022 році в режимі відеоконференції КГС ВС розглянув на 26 % більше справ порівняно з 2021 роком. Станом на 19 грудня 2023 року кількість таких справ збільшилася до 34 %.

«Ми використовуємо всі наявні технології для того, аби не залежати від питань логістики й дати змогу сторонам безпечно взяти участь у судовому засіданні», – наголосила Лариса Рогач.

Захід організований Європейською Бізнес Асоціацією.