flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Дайджест подій Вищої Ради Правосуддя за 11 – 18 грудня 2023 року

18 грудня 2023, 16:57

Діяльність секретаріату ВРП у цифрах у січні – листопаді 2023 року

З початку 2023 року співробітниками секретаріату ВРП опрацьовано 6747 звернень громадян та 556 запитів на інформацію. На телефонну «гарячу лінію» ВРП за номером (044) 481-06-26 надійшло 3426 звернень від громадян. Секретаріатом ВРП підготовлено 2874 супровідних листи про надсилання копій актів ВРП та її органів, видано більше 6000 копій актів ВРП, її органів та членів ВРП, відредаговано 20 494 аркуші проєктів документів ВРП.

З початку 2023 року звільнено 303 судді

За загальними обставинами звільнено 296 суддів: з них 276 суддів звільнено у зв’язку з поданням заяв про відставку; 19 суддів звільнено у зв’язку з поданням заяви про звільнення за власним бажанням; 1 суддя звільнений у зв’язку із неспроможністю виконувати повноваження за станом здоров’я.

За особливими обставинами звільнено 7 суддів, з яких:

  • 6суддів звільнено за вчинення істотного дисциплінарного поступку;
  • 1суддя звільнений на підставі  підпункту  4  пункту 16¹ розділу XV «Перехідні положення» Конституції України відповідно до подань з рекомендацією ВККСУ.

Протягом січня – листопада 2023 року ВРП розглянула 202 повідомлення про втручання у професійну діяльність суддів

172 повідомлення про втручання у професійну діяльність суддів щодо здійснення правосуддя та дії, що порушують гарантії незалежності суддів або підривають авторитет правосуддя, надійшло до ВРП упродовж одинадцяти місяців 2023 року. З урахуванням повідомлень, які надійшли за попередні періоди, ВРП з початку цього року розглянула 202 повідомлення суддів.

ВРП ухвалила 90 рішення про вжиття заходів реагування та 59 рішень про затвердження 95 висновків членів ВРП про відсутність підстав для вжиття заходів щодо забезпечення незалежності суддів та авторитету правосуддя. Крім того, ВРП ухвалила 6 рішень з власної ініціативи в межах своїх повноважень про вжиття заходів щодо забезпечення незалежності суддів та авторитету правосуддя.

ВРП звільнила п’ять суддів за загальними обставинами

12 грудня 2023 року ВРП вирішила звільнити:

  • Ткаченко Ірину Вікторівну з посади  судді Господарського суду Івано-Франківської області у відставку;
  • Адамову Тетяну Сергіївну з посади судді  Орджонікідзевського районного суду міста Маріуполя Донецької області за власним бажанням.

14 грудня 2023 року ВРП вирішила звільнити трьох суддів у зв’язку з поданням заяв про відставку:

  • Дедик Ванду Петрівну – з посади судді Вінницького апеляційного суду;
  • Зайця Олександра Володимировича – з посади судді Чернігівського окружного адміністративного суду;
  • Унятицького Дмитра Євгеновича – з посади судді Бородянського районного суду Київської області.

Сергій Бурлаков та Павло Пушкар обговорили заходи, пов’язані з виконанням рішень ЄСПЛ

Під час Міжнародної судової конференції «Роль судової влади у подоланні викликів війни» відбулася робоча зустріч члена ВРП Сергія Бурлакова та начальника відділу Департаменту з питань виконання рішень Європейського суду з прав людини Генерального директорату з прав людини та верховенства права Ради Європи Павла Пушкаря.

Під час зустрічі сторони обговорили питання щодо вжиття заходів індивідуального та загального характеру, пов’язані з виконанням рішень Європейського суду з прав людини у групі справ «Олександр Волков проти України». Група справ «Олександр Волков проти України», до якої входить і справа «Куликов та інші проти України», перебуває під посиленим наглядом Комітету Міністрів Ради Європи.

Протягом січня – листопада 2023 року ВРП прийняла 17 рішень про тимчасове відсторонення суддів від здійснення правосуддя

З початку 2023 року ВРП прийняла 11 рішень про надання згоди на утримання судді під вартою, 17 рішень про тимчасове відсторонення та 6 рішень про часткове задоволення клопотань Офісу Генерального прокурора, а також 1 рішення про відмову в задоволенні клопотання Офісу Генерального прокурора про тимчасове відсторонення судді від здійснення правосуддя.

Інформація щодо оприлюднення відкритих даних Вищою радою правосуддя

ВРП оприлюднює на Єдиному державному вебпорталі відкритих даних публічну інформацію у формі відкритих даних відповідно до компетенції органу.

ВРП завантажує та регулярно оновлює набори відкритих даних, що перебувають у володінні органу відповідно переліку.

Із наборами відкритих даних ВРП можна ознайомитись на Єдиному державному вебпорталі відкритих даних за посиланням: https://data.gov.ua/organization/vyshcha-rada-pravosuddia

ВРП вирішила тимчасово покласти виконання обов’язків Голови ДСА України на Максима Пампуру

Виконання обов’язків покладено на Максима Пампуру з 14 грудня 2023 року до призначення у встановленому порядку Голови ДСА України, але не довше ніж до 14 березня 2024 року.

ВРП тимчасово відсторонила двох суддів Київського апеляційного суду від здійснення правосуддя

ВРП частково задовольнила клопотання заступника Генерального прокурора – керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури та тимчасово, до 30 січня 2024 року, відсторонила двох суддів Київського апеляційного суду від здійснення правосуддя у зв’язку з притягненням їх до кримінальної відповідальності.

Юридична практика