flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Дайджест подій Вищої ради правосуддя за 4 - 8 грудня 2023 року

12 грудня 2023, 16:12
 
4 грудня 2023 року ВРП  надала згоду на утримання під вартою чотирьох суддів Київського апеляційного суду. Таке рішення прийнято за результатом розгляду відповідних подань заступника Генерального прокурора – керівника САП.
 

Автори законопроєкту вважають за необхідне переглянути процедури суддівської кар’єри з метою приведення їх у відповідність до сучасних потреб та викликів, які постали перед судовою владою та державою. Зокрема, законопроєктом запропоновано істотно переглянути та викласти в новій редакції розділ IV «Порядок зайняття посади судді».

ВРП в цілому підтримала законопроєкт № 10140-д, але з урахуванням позиції Верховного Суду висловила в консультативному висновку низку зауважень, застережень та пропозицій відповідно до пункту 15 частини першої статті 3 Закону України «Про Вищу раду правосуддя».

Детальніше із пропозиціями ВРП можна ознайомитися за посиланням.

Григорій Усик: Державна антикорупційна програма має важливе значення для кожної з інституцій держави

На цьому наголосив Голова ВРП Григорій Усик під час всеукраїнського антикорупційного форуму «Доброчесність – майбутнє української державності».

За словами Голови ВРП, одним з найбільш важливих заходів Державної антикорупційної програми було формування повноважного складу ВККСУ для забезпечення якісного добору професійних та доброчесних суддів для подолання кадрового дефіциту, завершення кваліфікаційного оцінювання суддів як виконання однієї з умов для початку переговорів про вступ України до Європейського Союзу.

Наступним надзвичайно важливим пріоритетом для ВРП є формування та початок роботи служби дисциплінарних інспекторів. Міжнародні організації вже делегували трьох кандидатів до складу конкурсної комісії – авторитетних високопрофесійних експертів. Невдовзі буде утворена конкурсна комісія  та оголошено конкурс на зайняття посад дисциплінарних інспекторів.

Наразі надзвичайно важливим є розроблення єдиних критеріїв (індикаторів) для оцінки доброчесності та професійної етики судді (кандидата на посаду судді)

Очільник Ради також повідомив, що ВРП проведено аналітичне дослідження практики здійснення оцінки відповідності суддів критеріям доброчесності і професійної етики, підготовлено узагальнення дисциплінарної практики ВРП.

У ВРП завершився розподіл скарг щодо дисциплінарного проступку судді, які накопичилися за час відсутності у Ради дисциплінарної функції

Всього з 1 листопада 2023 року розподілено  14 454 скарги щодо дисциплінарного проступку судді.

Від моменту відновлення авторозподілу – з 1-го листопада по 6-е грудня розподілено 13443 старі справи, дисциплінарне провадження в яких не завершено попереднім складом Ради та скарг, які надійшли з 5 серпня 2021 року до 31 жовтня 2023 року. З них за поточний тиждень – 1485.

З 1 листопада по 6 грудня також розподілено 1011 нових справ, що надійшли з 1 листопада 2023 року, з них за поточний тиждень – 244.

ВРП припинила відставку судді у зв’язку з набуттям ним громадянства іншої держави

Оцінка встановлених ВРП обставин дала можливість дійти висновку, що суддя у відставці, за яким зберігається звання судді, набув російське громадянство (держави-терориста), та, обіймаючи відповідну судову посаду нелегітимного суду, порушив вимоги Конституції та законів України, що підриває авторитет правосуддя, довіру суспільства до судової влади.

Суддя звільнений з посади судді Апеляційного суду Луганської області у зв’язку з поданням заяви про відставку Постановою Верховної Ради України від 5 липня 2016 року № 1433-VIII. Встановлення факту отримання суддею громадянства російської федерації є підставою для припинення його відставки, відповідно й припинення виплати йому щомісячного довічного грошового утримання, що було нараховано у зв’язку з відставкою.

ВРП утворила конкурсну комісію для відбору на посади дисциплінарних інспекторів

7 грудня 2023 року ВРП прийняла рішення утворити конкурсну комісію для проведення конкурсу на зайняття посади керівника служби дисциплінарних інспекторів, його заступника та дисциплінарного інспектора.

До складу конкурсної комісії увійшли членкині ВРП Юлія Бокова; Олена Ковбій; Ольга Попікова; суддя у відставці, ад’юнкт-професор Школи права університету Сіетла Джон Ерлік; експерт з питань судової реформи, екс-член Суддівської ради Словацької Республіки Павол Жілінчик; екс-Голова Національної судової адміністрації Литви Реда Мольєне.

ВРП звільнила з посади державної служби Голову ДСА України

7 грудня 2023 року ВРП вирішила притягнути Голову ДСА України Олексія Сальнікова до дисциплінарної відповідальності у виді звільнення з посади державної служби.